Hem       Produkter       Om oss       Referenser       Kontakt
Hygienkonsult.se/Nyheter

Utbrott av matförgiftning beror på bristande kunskap

Enligt Livsmedelsverket är den vanligaste orsaken till utbrott av matförgiftning bristande kunskap om livsmedelshygien samt temperaturens betydelse.

Detta visar en sammanställning av misstänkta matförgiftningar under åren 2003-2007 som är gjord av Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet (SMI), som bygger på rapporter från kommuner och kompletterande rapporter från SMI.

Enkla åtgärder som att de som hanterar mat har en bra handhygien, att smittbärare inte vistas i köket och att maten håller rätt temperatur räcker för att förhindra de flesta matförgiftningar. För långsam nedkylning, fel kylförvaring samt förvaring av kylvaror i rumstemperatur under för lång tid bidrar stort till matförgiftningsutbrott. Med rätt temperatur kunde man ha sluppit många utbrott från bakterier som Bacillus cereus, Clostridium perfringens och stafylokocker.

Den vanligaste smittan via mat kommer från virusfamiljen i calicivirus där norovirus som orsakar vinterkräksjuka ingår. Under perioden drabbades närmare hälften av de insjuknade av calicivirus. Ungefär en tredjedel så många drabbades av salmonella. Därefter följde Clostridium perfringens, EHEC och Campylobakter.

Vanligaste smittkällorna var bufféer, smörgåsar och bagerivaror liksom snabbmat som pizza, kebab och hamburgare. Ofta handlade det då om utbrott som orsakats av calicivirus, stafylokocker eller salmonella. Många insjuknade också i utbrott med grönsaker eller bär som förorenats redan under odlingen, till exempel calicivirus i hallon eller salmonella i bladgrönsaker och groddar.

Källa: Livsmedelsverket


  



Mer nyheter

Maten i Förskolan 2010

Utbrott av matförgiftning beror på bristande kunskap

Ann Hennicks, ICA Skolan ger J.F. Hygienkonsult toppbetyg

Ökad omsättningen genom certifiering

Livsmedelsverket föreslår förenklingar

Kunskapsbevis inom livsmedelsnäringen

Matsäkerhet - en lönsam affär

”Fler livsmedelsinspektörer behövs”

Bättre hygien i detaljhandeln ger säkrare mat

ICA-skolan anlitar J.F. Hygienkonsult

Svensk Standard För Livsmedelshantering i Butik

J.F. Hygienkonsult utbildar Livsmedelsinspektörer

J.F. Hygienkonsult med på ICA:s riksturné

Dagsböter för bristande märkning

Vem är livsmedelföretagare?

Barn kan delta vid matlagning på förskolor

Tydligare märkning av Livsmedel

Aflatoxin i ris

HACCP – lika viktigt för alla

Matkörkort på gång!

Hur datummärker man livsmedel?

Lägre kontrollavgift för slakterier

Detta är vad lagen säger om hygienutbildning

Pressmeddelande från J.F. Hygienkonsult

Vad skiljer privathushåll från verksamhet som ska registreras?

Intervju med Joakim Färdig, grundaren av J.F. Hygienkonsult, i Livsmedel i Fokus

Dålig kunskap om hygien vanligaste orsaken till matförgiftningar

Livsmedelsverkets tips för att undvika magsjuka under rötmånaden

Bristande utbildning av personalen gav flest anmärkningar

Hygienkonsult upprättar HACCP + egenkontrollprogram för Bräcke Diakoni

Ät och drick säkert på utlandssemestern i sommar

Hygienkonsult utbildar Kommunala Livsmedelsinspektörer

Inspirerande matsäkerhet

Ny europeisk standard för livsmedelsdata

Fler matförgiftningar skall leda till åtal


Bloggen   twitter icon Twitter    Hitta oss p Facebook    info@hygienkonsult.se