Hem       Produkter       Om oss       Referenser       Kontakt
Hygienkonsult.se/Nyheter

Kunskapsbevis inom livsmedelsnÀringen

Livsmedelsverket har till regeringen föreslagit ett system med hygienkompetensbevis, för anstÀllda inom livsmedelsnÀringen.

NedanstÄende citat Àr hÀmtade frÄn Livsmedelsverkets hemsida:

”I dag fĂ„r regeringen Livsmedelsverkets förslag pĂ„ ett frivilligt ”hygienkörkort”. De som klarar testet fĂ„r ett kunskapsbevis som gĂ€ller i fem Ă„r.”

”Kunskapsbeviset kommer att bidra till en ökad kunskap om livsmedelshygien bland de som arbetar med livsmedel. Det leder till ökad livsmedelssĂ€kerhet vilket Ă€r bra för konsumenterna sĂ€ger Jan Sjögren.”

”I februari 2008 uppdrog regeringen Livsmedelsverket att se över möjligheterna till ett frivilligt bevis pĂ„ livsmedelshygienisk kompetens. Arbetet skulle baseras pĂ„ Livsmedelsverkets förslag 2006 pĂ„ ett obligatoriskt hygienkörkort för verksamma inom livsmedelsbranschen.”

”För att fĂ„ fram ett frivilligt kunskapsbevis föreslĂ„r Livsmedelsverket att verket:
- tar fram en vÀgledande kursplan, som inledningsvis endast omfattar grundlÀggande livsmedelshygien
- administrerar en bank med testfrÄgor, som de som examinerar ska anvÀnda sig av
- ansvarar för examineringssÀtt och nivÄ för godkÀnnande.

”Livsmedelsverket föreslĂ„r ocksĂ„ att begreppet kunskapsbevis ska anvĂ€ndas i stĂ€llet för kompetensbevis. Beviset ska tidsbegrĂ€nsas till fem Ă„r.”

”I rapporten framhĂ„ller Livsmedelsverket att det Ă€r viktigt att kunskapsbevis fĂ„r hög trovĂ€rdighet och framhĂ„ller att det bland annat krĂ€ver de som hĂ„ller i testerna ska vara oberoende och fria frĂ„n intressekonflikt.”

KĂ€lla: Livsmedelsverket


  



Mer nyheter

Maten i Förskolan 2010

Utbrott av matförgiftning beror pÄ bristande kunskap

Ann Hennicks, ICA Skolan ger J.F. Hygienkonsult toppbetyg

Ökad omsĂ€ttningen genom certifiering

Livsmedelsverket föreslÄr förenklingar

Kunskapsbevis inom livsmedelsnÀringen

MatsÀkerhet - en lönsam affÀr

”Fler livsmedelsinspektörer behövs”

BÀttre hygien i detaljhandeln ger sÀkrare mat

ICA-skolan anlitar J.F. Hygienkonsult

Svensk Standard För Livsmedelshantering i Butik

J.F. Hygienkonsult utbildar Livsmedelsinspektörer

J.F. Hygienkonsult med pÄ ICA:s riksturné

Dagsböter för bristande mÀrkning

Vem Àr livsmedelföretagare?

Barn kan delta vid matlagning pÄ förskolor

Tydligare mÀrkning av Livsmedel

Aflatoxin i ris

HACCP – lika viktigt för alla

Matkörkort pÄ gÄng!

Hur datummÀrker man livsmedel?

LÀgre kontrollavgift för slakterier

Detta Àr vad lagen sÀger om hygienutbildning

Pressmeddelande frÄn J.F. Hygienkonsult

Vad skiljer privathushÄll frÄn verksamhet som ska registreras?

Intervju med Joakim FĂ€rdig, grundaren av J.F. Hygienkonsult, i Livsmedel i Fokus

DÄlig kunskap om hygien vanligaste orsaken till matförgiftningar

Livsmedelsverkets tips för att undvika magsjuka under rötmÄnaden

Bristande utbildning av personalen gav flest anmÀrkningar

Hygienkonsult upprÀttar HACCP + egenkontrollprogram för BrÀcke Diakoni

Ät och drick sĂ€kert pĂ„ utlandssemestern i sommar

Hygienkonsult utbildar Kommunala Livsmedelsinspektörer

Inspirerande matsÀkerhet

Ny europeisk standard för livsmedelsdata

Fler matförgiftningar skall leda till Ätal


Bloggen   twitter icon Twitter    Hitta oss pć Facebook    info@hygienkonsult.se