Hem       Produkter       Om oss       Referenser       Kontakt
Hygienkonsult.se/Nyheter

Aflatoxin i ris

Enligt en undersökning som GP utfört innehåller basmatiris från de stora matbutikskedjorna det cancerogena mögelgiftet aflatoxin. Två av de analyserade risen överskrider dessutom gränsvärdena. Det avslöjar en stor laboratorieanalys av elva rissorter, som GP låtit göra.

Elisabeth Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket säger till GP. - För det första är det olagligt då man inte har följt livsmedelslagstiftningen. Det är också bekymmersamt att det är så vanligt, särskilt eftersom vi äter så mycket ris. Hon var tidigare i år med och genomförde studien "Mögel och mykotoxiner i ris" där det kom fram att 47 av 100 risprover innehöll aflatoxin. Livsmedelslagen vilar på att företagen tar ansvar för sina produkter. De måste ha bra system för egenkontroll. Kontrollmyndigheten är kommunerna, de är ansvariga för att kontrollera att de som importerar och producerar ris följer lagen, säger Elisabeth Fredlund.

För hela artikeln följ länken:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=106&a=407982

  



Mer nyheter

Maten i Förskolan 2010

Utbrott av matförgiftning beror på bristande kunskap

Ann Hennicks, ICA Skolan ger J.F. Hygienkonsult toppbetyg

√Ėkad oms√§ttningen genom certifiering

Livsmedelsverket föreslår förenklingar

Kunskapsbevis inom livsmedelsnäringen

Matsäkerhet - en lönsam affär

‚ÄĚFler livsmedelsinspekt√∂rer beh√∂vs‚ÄĚ

Bättre hygien i detaljhandeln ger säkrare mat

ICA-skolan anlitar J.F. Hygienkonsult

Svensk Standard För Livsmedelshantering i Butik

J.F. Hygienkonsult utbildar Livsmedelsinspektörer

J.F. Hygienkonsult med på ICA:s riksturné

Dagsböter för bristande märkning

Vem är livsmedelföretagare?

Barn kan delta vid matlagning på förskolor

Tydligare märkning av Livsmedel

Aflatoxin i ris

HACCP ‚Äď lika viktigt f√∂r alla

Matkörkort på gång!

Hur datummärker man livsmedel?

Lägre kontrollavgift för slakterier

Detta är vad lagen säger om hygienutbildning

Pressmeddelande från J.F. Hygienkonsult

Vad skiljer privathushåll från verksamhet som ska registreras?

Intervju med Joakim Färdig, grundaren av J.F. Hygienkonsult, i Livsmedel i Fokus

Dålig kunskap om hygien vanligaste orsaken till matförgiftningar

Livsmedelsverkets tips för att undvika magsjuka under rötmånaden

Bristande utbildning av personalen gav flest anmärkningar

Hygienkonsult upprättar HACCP + egenkontrollprogram för Bräcke Diakoni

√Ąt och drick s√§kert p√• utlandssemestern i sommar

Hygienkonsult utbildar Kommunala Livsmedelsinspektörer

Inspirerande matsäkerhet

Ny europeisk standard för livsmedelsdata

Fler matförgiftningar skall leda till åtal


Bloggen   twitter icon Twitter    Hitta oss pŚ Facebook    info@hygienkonsult.se